Archive

V6 The Blueprint?

STITCH

[D5 2013]

After assessing the new plans for Christchurch, we discovered flaws that could potentially cause unforeseen circumstances. Our group felt that what the CCDU had proposed was not the only option, and so we chose to pursue an alternative.

The CCDU plan is strikingly similar to the Garden City proposed by Howard Ebenzer in 1898, and is not so dissimilar from the pre-earthquake Christchurch, in that it separates residential zones from the core and main business districts. The CCDU proposed Green Frame is intended to contain the inner CBD. It is designed as an open space capable of expanding for future development of commercial and residential zones. Within the Green Frame, lies only commercial infrastructures, on the outside is the rest of the city, its suburbs, and residential areas. We believe this approach runs the risk of becoming disconnected, and would therefore lead to a CBD decaying within the Green Frame from lack of use.

In our proposal we suggest Green Stitches, creating connections across the CBD. To derive the forms we first accepted to preserve the street grid and existing natural open spaces including Cathedral Square, Hagley Park, Latimer Square and Cranmer Square. In order to locate the strips we developed perpendicular trajectories to the Avon River. We defined five ‘Stitches’ one being the Avon itself, our design proposals address three of the five Stitches.

Hew Kenn Chew, Han Chen, Samuel Wong, June 2013
VIEW PDF

Advertisements

ARCHIPELEGO

[D5 2013]

The Green Frame & Avon Precinct, as proposed CCDU Blueprint released July 2012, is meant to create a green belt around a newly defined inner CBD and in a sense become an extension of Hagley Park. After studying the proposal, we came to believe that the idea to extend Hagly Park and improve the ‘Garden City’ image is valuable, however we questioned the CCDU proposal to adhere to the historic grid. We believe the form could be derived from underground water ways and therefor be informed by inherent natural tendencies rather then the street grid.

Christchurch is sitting on a number of underground waterways and aquifiers, which have been concreted over, and therefor masking an untapped resource. We believe that nature should be the true source of green urbanism and it is by revealing nature that we propose a radical alternative to the Green Frame. By harvesting the potential beneath Christchurch and bringing the hidden waterways to the surface, Christchurch could create an ‘Urban Archipelago’. This would form multiple cores, and where each island could take on a different identity based on its architecture. The archipelago would highly contrast and break the existing fabric of the orthogonal grids of the city and bring about a ‘new’ Christchurch that responds to the Avon River.

Damien He, Taylor Chan, Louie Tong, June 2013
VIEW PDF

BUFFER

[D5 2013]

The Green Buffer is an alternative to the CCDU’s proposed Blueprint Bus Exchange. Driving the concept is the notion of the Green Frame – a proposed belt of green space that extends from Hagley Park and around the inner CBD. The Green Frame aims to create a more compact city core, which we are proposing could be car-free. The CCDU Blueprint proposes a single centralised transport exchange, in our proposal we suggest a network of seven transport hubs to be located on the edge of the Green Frame to work as a series of ‘car buffers’, turning the Green Frame into a Green Buffer. Each hub would provide car parking, connections to public transport as well as incorporate an additional program to integrate each hub into its immediate surrounds. Three hubs are developed: A Park Car Park, an Events Car Park, and Arts Park.

Maddie Clarke, Sam Peters, Yining Tan, June 2013
VIEW PDF

Christchurch Central Recovery Plan: The Blueprint Plan (A3 versi

[D5 2013]

Why should the Transportation be centralised or even the CCDU’s proposed Innovation Precinct or Retail Precinct? In our proposal we question the notion of precincts and mono-zoning, and develop an alternative scheme where the Transportation Hub, Innovation Precinct, Retail Precinct are combined with Office and Housing to create an active Linear Corridor. Breaking away from notion of centralisation, and threading these diverse programs along High Street, Cathedral Square and Victoria Street, known as the entrances and exits of the City Center, the Linear Corridor creates an active backbone that the rest of the city can plug into through the street network.

Adam Chin, Shirin Heidari, Hanin Rajeh, June 2013
VIEW PDF

RETAIL

[D5 2013]

The proposed CCDU Retail Precinct is designed to cover two blocks on the edge of the Avon River. In our proposal we suggest extending the Retail Precinct across the Avon River, adding two city blocks. This creates a larger pedestrian area in the central CBD and integrates the Retail Precinct with the river. The proposed programme consists of retail, commercial, dining, education and recreation – with the addition of residential to return the city centre to a hub of activity. The multi-use program means nearly everything is within walking distance – homes, work, recreation and retail.

The design concept is to create a courtyard per 200m x 200m block area, and divide the site into three distinct areas, each oriented to a unique courtyard. To do this we created linear extensions of the surrounding streets, creating intersecting pedestrian laneways to provide circulation routes. By connecting the separate sites with new passages and courtyards, the overall area takes on a new identity. The courtyards a located at the intersection of the passages, the areas that would expect to receive the most foot traffic. The courtyards break up the precinct, as well as allows for appreciation of the river, by providing public places to gather.

Charlotte Farquharson, Laurielle Shannon, June 2013
VIEW PDF

arkinthepark

[PETERBOROUGH VILLAGE MIXED USE COMPETITION SUBMISSION]
Competition Entry

Our design proposal is a dynamic response to the brief focusing on the historical spring characteristics of the site. The river has always been the gathering point of activities in historical times, our aim was to recreate the vibrant atmosphere associated with it. Our main focuses were on ‘sense of place’ , ‘timber buildings’ and green connections, We took the 1950’s underground spring map as our starting point and focused on using the corresponding land above as shared spaces where public interaction can take place. Our built spaces are closely interlinked with alternative circulation routes running at different levels both for public and private use. Our design cultivates green space as an echoing element to the surrounding green frame, with the addition of green roofs and gardens it not only encourages public interaction but also decreases the heat island effect.

Jianxiang (Mickey) Ma, LinBing (Fatina) Chen, Matthew Ryu, Ziyi (Bill) Liu, Erica Austin

PDF OF PRESENTATION BOARDS

Catch-Release

[Studio Christchurch Summer School 2013]

‘Catch and Release’ activates the Avon Precinct by offering inviting spaces to both see and be a part of creative events. The audience is blurred as the public and artists come together to be the art and see the art. In order to activate the Avon Precinct we proposed developing outdoor equivalents of the surrounding cultural institution’s creative spaces. We used lighting, paving and furnishings to define different event spaces. To play on the concept of Catch & Release the looping pathway is lined with lighting which responds to movement, like a ripple effect and intensifies as people move towards the different event platforms.

Amanda Nakarmi, Darryl Jacobson, February 2013
VIEW PDF